Foredrag

Danmarks største videnskabsmand Niels Bohr lægger i 1913 fundamentet for al vores moderne teknologi. Med sin atomteori, som han får Nobelprisen for i 1922, tager han et kæmpeskridt ind i kortlægningen af atomet. Der har bl.a. resulteret i smartphones, computere og internettet.

Virksomhedsforedrag

Niels Bohr – en moderne virksomhedsleder, gartner i et kreativt drivhus

Hvordan får man revolutionerende ideér? Hvordan sætter man det største aftryk i videnskaben og holder sig relevant et helt liv? I 1916 da Niels Bohr bliver professor i fysik og særligt i 1921, da Danmarks første fysikinstitut indvies, mærker man den særlige ånd, der hersker omkring Niels Bohr. Denne ånd bliver kaldt Københavnerånden. Det er denne ånd og Niels Bohrs særlige væsen, som tiltrækker de dygtigste fysikere i verden. Faktisk bliver det sagt, at det største, der kan ske i en ung fysikers liv, er at møde Niels Bohr. Hans måde at drive videnskab på fører til resultater, som ændrer verden, og som sikrer mange af hans samarbejdspartnere Nobelprisen. I mit foredrag Niels Bohr som moderne virksomhedsleder, fortæller jeg om Niels Bohrs særlige ledelsesstil og tankesæt, som baner vejen for en revolution af fysikken. Få et indblik i, hvordan lederskab ser ud, når det praktiseres af et beskedent geni.

Foredraget varer ca. 1 time

Foredrag

I foredraget Niels Bohr. Det beskedne geni, der er baseret på biografien af samme navn, sætter jeg de epokegørende videnskabelige indsigter ind i en historisk ramme samtidig med, at jeg fortæller Niels Bohrs personlige historie og inddrager den rolle, som hans kone, Margrethe, spiller for at Niels Bohr kan opnå sine store resultater. Niels Bohr er gartner i et kreativt drivhus og hans institut i København er præget af kreativitet, forundringsparathed og en legende, uhøjtidelig atmosfære, der tiltrækker verdens mest brillante og krøllede hjerner. Instituttet gør i 1920’erne Danmark til fysikkens mekka. Her arbejder man på at blive klogere på atomets struktur. Hvad er der inde i det mindste af det mindste?

Etisk dilemma

Under 2. verdenskrig vil både nazisterne og de allierede gerne udnytte Bohrs viden om atomfysik for at bygge den ultimative bombe, og det er på et hængende hår at Bohr flygter fra Danmark og tilslutter sig arbejdet med atombomben i USA. I 1945 afslutter atombomberne over Hiroshima og Nagasaki 2. verdenskrig og Den Kolde Krig starter. Resten af sit liv arbejder Niels Bohr for åbenhed og samarbejde for at modvirke Den Kolde Krigs mistro og fjendebilleder.

Foredraget varer ca. 1 time.

Læs om mere om bogen

Foredrag for børn – Mig og Min Hjerne

Menneskehjernen og hjerneforskning generelt. Det er på grund af vores store hjerner, at vi mennesker kan alt det vi kan. Ingen andre dyr bygger veje, går i biografen eller spiller computerspil. Hvordan kan det være, at vi kan det? Dette foredrag giver bl.a. svar på, hvorfor jazzmusik kan give dig ubehag, hvorfor du ikke kan multitaske, hvorfor din hjerne lokker dig til at spise fredagsslik om tirsdagen og hvorfor kærlighed findes.

Foredraget henvender sig til de 6 – 10-årige. Med udgangspunkt i børnenes verden bliver de introduceret til evolution og hjerneforskning på en sjov og underholdende facon. Børnene kan stille spørgsmål undervejs, ligesom de vil blive præsenteret for finurlige fakta og hjernetricks, der gør dem rundtossede, og nysgerrige på at lære mere om dem selv og deres hjerner.

Foredraget varer ca. 45 min